nanavar

مشاغل سخت و زیان آور چیست؟

مشاغل سخت و زیان آورزمان مطالعه: ۴ دقیقه

تعریف مشاغل سخت و زیان آور

 

 

مشاغل به دو گروه عادی و سخت و زیان آور طبقه بندی می‌شوند. مشاغل سخت، برخی از کسب و کارها هستند که به دلیل وجود بعضی از خصوصیات مانند: محیط سخت، پرسروصدا، کار با موادسمی و غیره که به سلامتی کارگر آسیب جدی وارد می کنند، در لیست مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفته‌اند.

مشاغل‌سخت و زیان‌آور، به مشاغلی گفته می‌شود که در آن‌ها عواملی چون عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و غیره از حالت استاندارد خارج شده و کارگر طی فعالیت مداوم از لحاظ جسمی و روحی آسیب جدی می‌بیند. طبیعتا این آسیب نتایج ناخوشایندی خواهد داشت که منجر به بیماری و عوارض خطرناک خواهد شد.

چه مشاغلی در لیست مشاغل سخت و زیان آور قرار می‌گیرند؟

مشاغل از لحاظ سختی و‌زیان آوری خود به دو دسته مشاغل سخت‌و زیان‌آور گروه الف و مشاغل سخت و‌زیان آور گروه ب دسته بندی می‌شوند.
گروه اول مشاغلی را در خود جای داده است که سختی و زیان ‌آور بودن شغل با ماهیت شغل ارتباط نزدیکی دارد اما کارگر با رعایت تمهیدات ایمنی و بهداشتی استاندارد می تواند سختی این مشاغل را حذف نماید.

گروه دوم مشاغلی را در خود جای داده است که سختی و زیان آور بودن شغل به ماهیت شغل وابسته می‌باشد و کارگر با رعایت تمهیدات بهداشتی و ایمنی تنها می تواند حدودی از سختی آن را کاهش دهد اما به طور کامل حذف نمی‌شود.

مزایای مشاغل زیان آور

اگر فرد در دوره‌های فعالیت خود در مشاغل سخت و زیان آور، به دوران سربازی هم مشغول باشد. البته با شروطی از قبیل این که حداکثر دو ماه بعد از خدمت سربازی به کار سخت و زیان آور مشغول شود، توالی اشتغالی وی در کارهای سخت لغو نمی‌شود.

نحوه تعیین مشاغل سخت و زیان آور

نحوه تعیین مشاغل سخت و زیان آور این گونه است که باید کارگر، کارفرما، وزارت بهداشت، تشکل‌های کارگری و کارفرمایی، وزارت کار و امور اجتماعی و در انتها صندوق تامین اجتماعی در مقام متقاضی درخواست سخت‌و‌زیان‌آور بودن مشاغل را ارائه دهند.

پس از ارائه درخواست سخت‌و زیان‌آور بودن مشاغل، کمیته کارشناسان جلسه ای برگزار خواهد کرد و در این جلسه به بررسی سوابق و شرایط محیط کار از لحاظ فیزیکی، بیولوژیکی و غیره خواهند پرداخت و در مرحله آخر با مدارک ارائه شده باید توسط کمیته استانی تایید شود.

تعیین سخت و زیان آور بودن شغل

طبق ماده 9 آیین نامه اجرایی سخت‌و‌زیان آور بودن مشاغل توسط کمیته کارشناسان بررسی می‌گردد و طبق ماده 8 آیین نامه اجرایی سخت و‌زیان‌آور بودن مشاغل توسط کمیته استانی تایید می‌گردد.

انواع مشاغل سخت و زیان آور

شورای عالی مشاغل‌سخت‌و زیان‌آور را به انواع مختلفی تقسیم کرده است، که طی لیست مشاغل سخت و زیان آور به وزارت کار ارائه داده است. انواع مشاغل سخت‌و زیان آور عبارتند از:

گروه الف: این نوع مشاغل سخت و زیان آور بودن با ماهیت شغل ارتباط نزدیکی دارد اما کارگر با انجام تمهیدات بهداشتی و ایمنی می تواند این سختی و‌زیان‌آور بودن را از مشاغل حذف کند.

گروه ب: سختی و زیان بودن در این نوع مشاغل وابسته به ماهیت شغل می‌تواند و کارگر با انجام تمهیدات ایمنی و بهداشتی نمی تواند سختی‌های شغل را به طور کامل حذف نماید. تنها با انجام این تمهیدات توسط کارفرما بخشی از سختی کار کاهش و کاسته می‌شود.