بخش سوم؛
اظهارنامه اوراقی است که در موارد مختلف کارایی زیادی دارد. اظهارنامه که به عنوان یکی از اوراق قضایی نیز شناخته میشود، در ابلاغ و ارائه خواسته شاکی به طرف مقابل کارایی زیادی دارد.
گاهی افرادی هستند که قصد دارند تا خواسته و تقاضای خود را به اشخاصی برسانند که این موضوع از طریق ارسال و تنظیم اظهارنامه صورت میگیرد.
در رویه قضایی، تنظیم اظهارنامه، قبل از ثبت شکایت صورت گرفته و هدف از نگارش اظهارنامه این است که شاکی بدون آنکه بخواهد دعوایی را در دادگاه اقامه کند، خواسته خود را با نگارش اظهارنامه به طرف مقابل میرساند. حال نگارش و تنظیم اظهارنامه نیز در دعاوی کار مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از موضوعاتی که میتواند منجر به اراسال اظهارنامه گردد، بحث استعفا کارگر است. در عناوین قبل به شرایط استعفا کارگر اشاره کردیم. در واقع گفته شد کارگر برای این که از محل کار استعفا دهد، باید ابتدا استعفا خود را به صورت مکتوب به کارفرما بدهد.
ارائه استعفا نامه میتواند به صورت نگارش اظهارنامه انجام شود. در اظهارنامه استعفا، کارگر به طور کلی متن استعفا خود را نگارش نموده و در آن به شرایطی که در نهایت تصمیم به ترک کار گرفته است، عنوان میکند.
هدف از این که کارگر اقدام به تنظیم اظهارنامه استعفا یا ترک کار میکند، این است که خواسته خود که همان استعفا است را به اطلاع کارفرما برساند.
با ارسال اظهارنامه استعفا، کارفرما از این موضوع مطلع میشود و در نهایت تصمیم میگیرد که با استعفا کارگر موافقت کند یا خیر. در برگه اظهارنامه بخشی وجود دارد که مخاطب که اظهارنامه برای او ارسال شده است، میتواند پاسخ اظهاردهنده را بدهد.
البته لازم به ذکر است که تقاضا استعفا کارفرما نیاز به بررسی زیادی دارد و تا زمان پاسخ کارفرما ممکن است که مدت زمان نسبتا طولانی طی شود.
نحوه نگارش اظهارنامه ترک کار برای کارگر
اظهارنامه میتواند با موضوع ترک کار نیز از طرف کارگر تنظیم شود. در متن اظهارنامه، کارگر باید با لحن ادبی و در صورت امکان مستند به مواد قانونی، ترک کار را به کارفرما اطلاع دهد.
کارگر از نگارش اظهارنامه ترک کار اهداف مختلفی دارد که یکی از مهمترین آن، این است که موضوع ترک محل کار را برای کارفرما اطلاع رسانی کند.
با ارسال اظهارنامه ترک کار در واقع کارگر از کارفرما درخواست میکند که با تقاضای ترک کار وی موافقت کند. اقدامی که کارگر در این زمینه یعنی ارسال اظهارنامه انجام میدهد، جنبه قانونی دارد و در صورت موافقت کارفرما با درخواست کارگر، ترک کار صورت گرفته از طرف کارگر قانونی محسوب میشود و در این صورت دیگر کارگر ملزم به جبران خسارت برای ترک کار نیست.
نگارش متن اظهارنامه چه در ارتباط با موضوع استعفا و چه در ارتباط با ترک کار اصول و نکات خاص خود را دارد که اگر به دنبال تنظیم باکیفیت متن اظهارنامه هستید، حتما مشاوره حقوقی مناسب در این زمینه با وکیل داشته باشید.
دلایل مندرج در اظهارنامه استعفا و ترک کار
در متن اظهارنامه جدای از این که کارگر موضوع ترک کار و استعفا خود را اعلام میکند و به نحوی از کارفرما تقاضا میکند که با درخواست او موافقت شود، باید دلایلی را برای خواسته خود عنوان نماید. ارائه دلایل موجه و قانونی میتواند در پذیرش درخواست استعفا کارگر از طرف کارفرما تاثیرگذار باشد.
در واقع اگر دلایلی که کارگر در متن اظهارنامه به آن اشاره میکند، جنبه قانونی داشته باشد، کارفرما دیگر دلیلی برای عدم پذیرش درخواست استعفا ندارد. البته قانونا تا زمانی که کارگر با کارفرما قرارداد داشته باشد، کارفرما میتواند با درخواست استعفا کارگر موافقت نکند و به نحوی اجازه ترک کار را به او ندهد.
در این صورت کارگر باید از روش قانونی دیگر مانند ثبت شکایت در اداره کار برای رسیدن به خواسته خود اقدامات لازم را انجام دهد. در هر صورت دلایلی که کارگر میتوان در اظهارنامه از آن به منظور استعفا و یا ترک کار، استفاده کند، عبارتند از:
نارضایتی از نحوه عملکرد کارفرما
پایین بودن دستمزد و حقوق پرداختی
عدم پرداخت به موقع حقوق از سوی کارفرما
فاصله زیاد بین محل زندگی و محل کار
عدم رعایت موازین و مقررات قانونی توسط کارفرما
نداشتن انگیزه مناسب برای ادامه کار
پیدا کردن محیط کار دیگر با شرایط و امکانات مناسب تر
شرایط نامناسب محیط کار
وجود خطرات احتمالی در کار که تهدید کننده جان کارگر میباشد
فشار بیش از حد محیط کار و عدم توانایی برای ادامه کار
سایر مسائل مانند مشکلات شخصی و غیره
موارد فوق الذکر، از جمله دلایلی هستند که کارگر در نهایت تصمیم به استعفا گرفته و میتواند این دلایل را در اظهارنامه قید کند. از بین دلایلی که در متن استعفا نامه عنوان میشود، دلایلی که مرتبط با حقوق مالی کارگر است، بیشتر مطرح میشود.
در واقع علت اصلی استعفا کارگران به دلیل عدم برخورداری از حقوق و مزایا کافی در محل کار است.